Algoglobin

Alphyca®

В подкрепа на хемоглобина и червените кръвни телца

 • Иновативна и синергична формула в подкрепа на нормалното кръвообразуване, формирането на червените кръвни телца и хемоглобина
 •   Комбинира железен бисглицинат с допълнителна доза желязо, включено в състава на биохелирана „желязна Спирулина“
 • Съдържа четвърто поколение активен метилфолат и Витамин B12 в активната му форма – метилкобаламин
 • Витамин С, мед и цинк за максималното усвояване и ефективност на съдържащите се в състава източници на желязо

30 капсули за перорално приложение

Хранителна добавка

Състав
Биохелирани микроводорасли Спирулина, съдържащи органично клетъчно желязо 200 mg
Витамин C (L-аскорбинова киселина) 35 mg
Желязо (железен бисглицинат) 15 mg
Цинк (цинков бисглицинат) 1.6 mg
4-то поколение метилфолат Quatrefolic® (глюкозаминова сол на (6S)-5-метилтетрахидрофолиева киселина) 400 μg
Мед (меден бисглицинат) 300 μg
Витамин В12 (метилкобаламин) 50 μg
Показания

Algoglobin Alphyca® капсули е функционален продукт, в подкрепа на нормалното кръвообразуване, формирането на червени кръвни телца и хемоглобин.


За допълнително подпомагане на организма при:
- намален брой червени кръвни клетки, нисък хемоглобин и анемия с различна етиология,
- комбинирани състояния съпроводени с дефицит на желязо, витамин В12 и фолиева киселина с различна генеза, например вследствие кръвозагуба (менструация , хемороиди), недостатъчно и непълноценно хранене, хронична злоупотреба с алкохол, продължителна хемодиализа, терапия с антиконвулсивни медикаменти или орални контрацептивни средства,
- недостатъчност на общия процес на кръвотворене поради различни други причини (химио-лъчетерапия, бъбречни заболявания, костно-мозъчна супресия, недостатъчност на интринзик фактор (Анти- IF), при гастрити, прекалено потребление на желязо от процеси като миома и други),
- вродени дефекти в метилирането (MTHFR мутации) и съпътстващите ги състояния.

Дозировка и начин на употреба

Дозировка:
1 капсула дневно.


Да не се превишава препоръчителната дневна доза


Начин на приложение:
Капсулите трябва да се приемат цели, без да се сдъвкват, с много течности, 1 час преди или след хранене.

Противопоказания

Algoglobin Alphyca® трябва да се избягва при:

 

 • свръхчувствителност или непоносимост към някоя от съставките на продукта,
 • нарушения свързани с повишено натрупване на някоя от съставките в организма, като смущения в обмяната на желязото (напр. хемохроматоза/хемосидероза, хемолиза), на медта, цинка и други,
 • пациенти страдащи от фенилкетонурия, тъй като биохелираните микроводорасли Спирулина , влизащи в състава на продукта, могат да са източник на фенилаланин.
Специални предупреждения и предпазни мерки при употреба

За да се избегне риска от възможно предозиране с желязо, е необходимо специално внимание, ако пациентите приемат и други добавки и/или лекарствени продукти, съдържащи желязо или железни соли.

Взаимодействия с други продукти или други форми на взаимодействия
 • Резорбцията на желязо е намалена при едновременно приложение на холестирамин, хранителни добавки или лекарствени продукти, съдържащи калциев или магнезиев карбонат и алуминиев хидроксид или антиациди.
 • Железото има отношение към резорбцията на хинолоновите антибиотици(ципрофлоксацин, левофлоксацин, норфлоксацин, офлоксцин и т.н.).
 • Резорбцията на тетрациклин, пенициламин, леводопа и метилдопа може да се намалява от железото, вероятно поради образуване на хелатни комплекси.
 • Комбинираното приложение на желязо и левотироксин може да намали абсорбцията на последния при пациенти подложени на субституираща терапия с левотироксин.
 • Желязо – свързващи субстанции, като фосфати, фитати или оксалати - поради инхибиране на желязната абсорбция.
 • Циметидин – може да доведе до намалява абсорбцията на желязото, поради понижената продукция на стомашна киселина.
 • Хлорамфеникол може да взаимодейства с активните съставки на продукта и да намали техния ефект.

Algoglobin Alphyca® трябва да се прилага минимум 2-3 часа след приема на гореописаните вещества.

Взаимодействия с храна

 

Чай, кафе, яйца, млечни продукти и храни богати на растителни фибри, могат да понижат абсорбцията на съдържащото се в Algoglobin Alphyca® капсули биоактивно желязо, поради което едновременният прием не е препоръчителен. Algoglobin Alphyca® капсули трябва да се приемат поне 1 час преди или след прием на подобни продукти.

Свойства на активните съставки
+ Желязо под формата на железен бисглицинат – (15 mg, 107% РКП*)

Железният бисглицинат представлява железен аминокиселинен хелат. Той се образува чрез реакция на желязо (II) с две молекули от аминокиселината глицин посредством ковалентна връзка в процес, наречен хелация. Данните от in vivo проучвания показват, че органичното желязото в тази форма е по-лесно усвоимо и с по-малко странични ефекти, отколкото най-често използваните неорганични железни соли. В проучване за ефективността на 25 mg железен бисглицинат и 50 mg железен сулфат при бременни жени, се доказва, че няма значителни разлики между бисглициновата и сулфатната група по отношение на хематологичното състояние и статуса на желязото. Честотата на стомашно-чревните оплаквания е по-ниска в групата приемаща железен бисглицинат, отколкото в тази, приемаща железен сулфат. Освен това се констатира, че теглото на новородените от групата на бременните жени, приемали железен бисглицинат, е малко по-високо от това в групата приемала железен сулфат. Тоест железният бисглицинат позволява постигането на сходни ефекти, както железния сулфат, но при по-ниска концентрация на желязо.

+ Биохелирани микроводорасли Спирулина, съдържащи органично клетъчно желязо – (200 mg без дефиниран % РКП*)

Algoglobin Alphyca® снабдява организма с допълнително органично клетъчно желязо чрез още един иновативен механизъм. Формулата е подсилена със специален щам микроводорасли Спирулина, отглеждани в медиум с високо съдържание на желязо. Чрез процес на естествено биохелиране*, микроводораслите включват елементарно желязо в клетките си, превръщат го в органично и увеличават ефекта му многократно дори и при ниски концентрации. Биохелираната „желязна спирулина“ доставя желязо по максимално природен начин – включено като високоусвоим органичен комплекс в състава на микроводорасловите клетки. Биохелираните микроводорасли Спирулина, в състава на Algoglobin Alphyca®, са източник още на:

⦁ до 70% пълноценен протеин с всички незаменими аминокиселини,
⦁ най-богато съдържание на бета-каротин (провитамин А) и други антиоксиданти,
⦁ уникалният пигмент фикоцианин с имуномодулаторни, противовъзпалителни, антиканцерогенни свойства,
⦁ пълен комплект витамини група В,
⦁ богатство на желязо, калций и други микроелементи.

*Биохелирането е процес на обогатяване на живи микроорганизми с микроелементи. По този начин се увеличава в пъти активността на включените в клетките им елементи. Биохелираните микроводорасли Спирулина действат и като ко-факторен бустер на останалите компоненти в състава на Algoglobin Alphyca®.

+Витамин B12 в активната му форма - метилкобаламин (50 µg, 2000% РКП*)

Algoglobin Alphyca® съдържа метилирана, активна форма на витамин В12 – метилкобаламин. Метилкобаламинът е една от двете коензимни форми на витамин В12 (кобаламин), която естествено съществува в природата във вид готов за използване от организма. Тази форма има няколко предимства в сравнение с цианокобаламин:

⦁ не съдържа токсичен цианид,
⦁ абсорбира се по-добре от организма,
⦁ задържа се по-добре от тъканите,
⦁ поддържа синтеза на S-аденозил метионин,
⦁ единствената форма на витамин B-12, която може директно да участва в метаболизма на хомоцистеин.

Съществуват доказателства, че когато се приема метилкобаламин, той остава в организма за значително по-дълго време от синтетичната форма цианокобаламин. При пациенти с MTHFR* мутации се препоръчва приема на метилкобаламин. Всички тези предимства гарантират по-голяма безопасност, бионаличност и активност на този важен витамин.

* MTHFR – Метилен тетрахидрофолат редуктаза

+Quatrefolic® – най-високо, 4-то поколение активен метилфолат (400 µg, 200% РКП*)

Quatrefolic® е глюкозаминова сол на (6S) -5-метилтетрахидрофолат и е структурно аналогичен на редуцираната и активна форма на фолиевата киселина в организма. Това представлява четвърто поколение фолат, осигуряващ по-голяма химична стабилност и по-висока разтворимост във вода в сравнение с калциевата сол на 5-метилтетрахидрофолата, което гарантира подобрена бионаличност и добре установена безопасност, дори и при MTHFR мутации*

* MTHFR мутации - генетичен дефект на гена кодиращ 5,10-метилентетрахидрофолат редуктазата. Това нарушение води до затруднено клетъчно метаболизиране на фолиевата киселина, но не възпрепятства метаболизирането на (6S) -5-метилтетрахидрофолат в клетката.

+Витамин С (L – аскорбинова киселина) - (35 mg, 43% РКП*)

Витамин С, известен също като L-аскорбинова киселина, е водоразтворим витамин, който хората, за разлика от повечето животни, не са в състояние да синтезират сами ендогенно. Витамин С играе важна роля в организма, като допринася за:

⦁ поддържане на нормалната функция на имунната система,
⦁ нормалното протичане на метаболизма и производството на енергия,
⦁ защитата на клетките от оксидативен стрес и редица други важни процеси.

Витамин С, в състава на Algoglobin Alphyca®, оказва действие, както за общото укрепване на организма, така и за максималното усвояване на съдържащите се във формулата източници на желязо.

+Микроелементи Цинк (1.6 mg, 18% РКП*) и Мед (300 µg, 30% РКП*), също под формата на бисглицинати

Известно е, че малките количества от елемента мед подсилват усвояването и действието на желязото. Когато има дефицит на мед в организма, дори и да се внася достатъчно желязо, то не може да окаже биологичното си действие и парадоксално може да се развие желязодефицитна анемия. Algoglobin Alphyca® съдържа точното количество мед, за да гарантира ефекта на внесеното с формулата биохелирано желязо и железен бисглицинат. Algoglobin Alphyca® съдържа също и цинков бисглицинат. Традиционно е схващането, че цинкът и желязото се инактивират взаимно. Всъщност малки количества цинк, подобно на малките количества мед, също участват в метаболизма на желязото, като важни интрацелуларни транспортерни системи.

*Дневни Референтни Количества за Прием, съгласно Регламент (ЕС) 1169/2011;
Научни източници на информация
 • Zinc regulates the function and expression of the iron transporters DMT1 and IREG1 in human intestinal Caco-2 cells, Sachie Yamajib, Jason Tennanta, Sarah Tandyc, Mark Williamsc, Surjit Kaila Singh Sraib;1, Paul Sharpa, PMID:11684086;
 • Ferrous bisglycinate 25 mg iron is as effective as ferrous sulfate 50 mg iron in the prophylaxis of iron deficiency and anemia during pregnancy in a randomized trial. Milman N, Jønsson L, Dyre P, Pedersen PL, Larsen LG , J Perinat Med. 2014 Mar;42(2):197-206. doi: 10.1515/jpm-2013-0153.;
 • Efficacy of Supplementation with Iron Sulfate Compared to Iron Bisglycinate Chelate in Preterm Infants, Rossana Bagna, Elena Spada, Raffaela Mazzone, Paola Saracco, Tatiana Boetti, Elena Andrea Cester, Enrico Bertino and Alessandra Coscial, Curr Pediatr Rev. 2018 Jan 23. doi: 10.2174/1573396314666180124101059;
 • Iron availability from iron-fortified spirulina by an in vitro digestion/Caco-2 cell culture model, Puyfoulhoux G, Rouanet JM, Besançon P, Baroux B, Baccou JC, Caporiccio B., J Agric Food; Chem. 2001 Mar;49(3):1625-9.
 • Methylcobalamin versus Cyanocobalamin, Y. Bhasker, chapter 139
 • White Paper Quatrefolic - Gnosis Spa

Провизведено в Германия

Отговорник за пускането на пазара:

Алгае България ООД
Бул. Евлоги Георгиев 72,
6000 Стара Загора, България
Тел. +359 877 991 179

Подробна продуктова информация

Други продукти Alphyca

Algobiotic Alphyca

Иновативен пробиотик с изрезена подкрепа на имунната система

Algobiotic Alphyca

Иновативен пробиотик с изрезена подкрепа на имунната система.
alphyca-logo-new

Биотехнологиите ни дават предимството да откриваме силата на природата отвъд предела на всичко възможно до сега …

Връзка с нас

Следвайте ни